Banjac: Presuda Dodiku napisana u stranim ambasadama

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac rekao je da je očigledno da Sud BiH želi da što prije donese presudu predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, unaprijed napisanu u nekim ambasadama u BiH, te naglasio da predsjednik Srpske ne bi trebalo da više ide u taj sud.

– Osnovni cilj pojedinih ambasada u BiH i sarajevske čaršije, odnosno političkog Sarajeva, je da se osudi predsjednik Srpske Milorad Dodik. Stvari su tu jasne, ne radi se tu ni o kakvom pravu, zakonima, pravdi već politički montiranom procesu gdje nekim fašističkim metodama žele da sklone predsjednika Srpske koji je izabran od svog naroda – naveo je Banjac.

Kako je naglasio, građani Srpske su na izborima izabrali Dodika za predsjednika Republike i oni (strane ambasade i političko Sarajevo) to nisu uspjeli spriječiti tada pa su sada, da bi završili neke procese, kao što je imovina i mnogo toga drugog, odlučili da „njima znanim fašističkim metodama Dodika osude i onemoguće mu politički rad“.

– Predsjednik Srpske ne treba više da ide u Sud BiH, jer on nije uspostavljen Dejtonskim sporazumom. Potrebno je u Narodnoj skupštini donijeti zakone kako bi onemogućili da se primjenom fašističkih metoda ukine demokratija u BiH i uvede nešto što ne poznaje ni protektorat – naglasio je on.

Banjac smatra da ovaj način rada Suda BiH nema veze s pravom i pravdom, pogotovo što se predsjedniku Srpske sudi po zakonu koji nije mogao da donese pojedinac.

– Taj zakon ne postoji i sudije i tužioci koji to rade postupaju protivno Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu i svim aktima međunarodnog prava – rekao je Banjac.