Banjac: Vladajuća koalicija govori jednim glasom

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS)Darko Banjac rekao je da su predstavnici vladajuće koalicije sa današnjeg sastanka na Mrakovici poručili da govore jednim glasom i da su apsolutno jedinstvni i o političkim i o ekonomskim temama.

Što se tiče političkih tema, Banjac je naglasio da su učesnici sastanka zauzeli jasan stav da visoki predstavnik više ne treba da boravi u BiH, da nikada nije ni trebao da ima ovlaštenja koja je imao, odnosno koja je samovoljno preduzimao i samovoljno nametao odluke i zakone.

Banjac je rekao da visoki predstavnici moraju da se drže Dejtonskog sporazuma i da ne mogu nametati nikakve zakone i odluke.

On je istakao da bilo kakvo nametanje neće naići na odobravanje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i dodao da se nada da neće dobiti odobrenje ni ostalih političkih aktera u Republici Srpskoj.

– Republika Srpska će jasno staviti do znanja, putem Narodne skupštine, političkih partija vladajuće koalicije, a i ostalih partija da neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika koja izlazi iz okvira Dejtonskog sporazuma – poručio je Banjac.

Banjac je naveo da će na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti usvojena platforma na osnovu koje bi vladajuća koalicija i sve druge političke partije u Srpskoj djelovale, a to je da se “jasno pokaže da BiH sada više, a svima je jasno, nije funkcionalna zemlja”.

– Znamo da po Badinterovoj komisiji ni bivša Jugoslavija nije bila više fukcionalna zemlja i nalazila se u fazi raspada. Ukoliko je međunarodna zajednica ili dio međunarodne zajednice dosljedan, onda je jasno u kom pravcu mi treba da idemo – rekao je Banjac.

Banjac je naglasio da tom platformom vladajuća koalicija u Republici Srpskoj želi da pozove kolege u Federaciji BiH na razgovor.

– Ukoliko se ne možemo dogovoriti, ako imamo institucije BiH gdje rade jedni protiv drugih, koje funkcionišu na principu ucjena, prijetnji bilo kakve vrste, to znači da te institucije ne mogu da funkcionišu i onda samim tim ne treba da postoje – dodao je Banjac.

Banjac je rekao da treba da razgovarati kako bi bili dobre komšije, jer tako može puno toga da se uradi.

– Treba da se u miru raziđemo ukoliko drugačije ne možemo, jer ovakva BiH definitivno ne može ići ka EU gdje je osnov svega pozivanje na nametanje odluka visokog predstavnika, prijetnje, ucjene, zabrane. Nijedna zemlja ne može na osnovu toga da funkcioniše, pogotovo nijedna zemlja na svijetu nema strane sudije u svojim sudovima – istakao je Banjac.

Kada je riječ o ekonomskim temama, on je rekao da je suština da se u narednih 15 do 30 dana dogovori šta može da se uradi u narednih godinu dana kako bi bile povećane plate, ne samo u javnom sektoru, nego i u realnom sektoru, što je izuzetno bitno.

Banjac je naveo da su ovih dana Vlada Republike Srpske, premijer i vladajuća koalicija prozivani zbog prodaje obveznica, ali da ona zemlja ili subjekt koji se pojavi na Londonskoj berzi i proda obveznice, to znači da je ekonomski stabilan.

Lider NPS-a je istakao da Republika Srpska i u doba pandemije održava svoju ekonomiju, isplaćuje plate i ima političke snage da dijelu međunarodne zajednice kaže svoje mišljenje, da prema visokom predstavniku zauzme jasan stav, a sa druge strane da ide ka povećanju plata u javnom sektoru, a da pravi uslove i za povećanje plata u realnom sektoru.