Banjalučki aerodrom očekuje trostruko više putnika do kraja 2022. godine

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Rukovodstvo banjalučkog aerodroma očekuje da će do kraja 2022. godine imati više od 300.000 prevezenih putnika i 4.000 avio-operacija godišnje.

– To će omogućiti značajno povećanje vlastitih prihoda i manju ovisnost o sredstvima subvencije – navodi se u Planu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2020-2022.

Banjalučki aerodrom je, po posljednjim podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, u 11 mjeseci prošle godine, od januara do kraja novembra, imao 136.097 putnika. U cijeloj 2018. godini bilo je tek nešto više od 36.000 putnika.

– Petogodišnji ugovor koji je aerodrom zaključio s kompanijom “Rajaner” omogućiće uspostavljanje saobraćaja između Banjaluke i niza evropskih destinacija – navode u banjalučkom aerodromu na čiju pistu je prvi avion ove niskobudžetne kompanije sletio krajem oktobra 2018.

Rukovodstvo aerodroma ukalkulisalo je u poslovanje preduzeća subvencije iz budžeta, koje su na godišnjem nivou milion i 80.000 maraka.

U strateškim ciljevima aerodroma, a nakon nabavke neophodne opreme za kargo i dovršetka izgradnje kargo skladišta početkom ove godine, aerodrom će, kako tvrde, preuzeti ukupnu potrebu za kargo saobraćajem regije.

Aerodrom će da dobije funkcionalan i moderan objekat za kargo, u površini od oko 900 metara kvadratnih. Objekat će biti prilagođen za sve vrste kargo pošiljki i imaće mogućnost skladištenja i kvarljivih roba.

– Ove godine planiramo da zaključimo barem jedan ugovor u vezi sa opsluživanjem kargo vazduhoplova, a za poslove koji se odnose na opšti kargo. U ovoj godini mogli bi biti nastavljeni pregovori s ruskom kompanijom IrAero iz Irkutska u vezi sa razvojem kargo saobraćaja – kažu u banjalučkom aerodromu.