Banjaluka: Mladi SNSD-a dijelili bedževe u bojama zastave Srpske

67
Foto: Igor Radojičić/Twitter

Predstavnici Gradskog odbora mladih SNSD-a Banjaluka danas su, povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, uručili bedževe u bojama zastave Srpske potpredsjednicima SNSD-a Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću, te drugim visokim zvaničnicima ove stranke.

Bedževe su dobili i potpredsjednik ove stranke Igor Radojićić, koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, te član Predsjedništva SNSD-a Dragan Lukač.

Događaju kod štanda Gradskog odbora mladih SNSD-a Banjaluka prisustvovali su i visoki funkcioneri stranke Zoran Tegeltija, Dušanka Majkić, Srebrenka Golić, Anton Kasipović.

Foto: Igor Radojičić/Twitter

Radojičić je istakao da je 9. januar – Dan Republike Srpske istorijska činjenica bez obzira na pokušaje osporavanja, koji su, kako je rekao, političke prirode.

– Takva činjenica se ne može izbrisati iz istorije, slagali se sa njom ili ne, i dok postoji Republika Srpska 9. januar će biti obilježavan kao dan njenog proglašenja. Dvadeset osam godina je duži period od trajanja bivše Kraljevine Jugoslavije. Vjerujem da ćemo trajati i da ćemo obilježavati 9. januar – Dan Republike Srpske – rekao je Radojičić novinarima.

Radojičić, koji je i gradonačelnik Banjaluke, pozdravio je aktivnosti Mladih SNSD-a i pozvao građane da se pridruže manifestacijama koje će se sutra dešavati u Banjaluci, paradi u centru grada koja se već tradicionalno održava u 12.00 časova.

Foto: Igor Radojičić/Twitter

Predsjednik Gradskog odbora mladih SNSD-a Banjaluka Aleksandar Burzaković rekao je da mladi ove stranke u cijeloj Srpskoj danas organizuju ulične akcije u okviru koje dijele bedževe u bojama zastave Republike Srpske.

– Veoma je važno da obilježimo 9. januar i da pokažemo važnost tog datuma za sve nas. Organizacija mladih SNSD-a u Banjaluci pokrenuće inicijativu da jedan od većih objekata institucija koji bude građen u Banjaluci nosi naziv 9. januar, za šta smo dobili podršku gradonačelnika Banjaluke i republičkih vlasti – rekao je Burzaković.

On je naglasio da 9. januar treba obilježavati svake godine i sve masovnije.

Foto: Igor Radojičić/Twitter

Republika Srpska sutra slavi 28. rođendan. Osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.