Bečić: Budućnost regiona u EU nema alternativu

25
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Budućnost zemalja regiona u Evropskoj uniji (EU) nema alternativu, poručeno je sa konferencije „Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma“, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Centar za demokratsku tranziciju.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da zemlje regiona zajedničkim naporima moraju istrajati u namjeri da grade budućnost na principima pomirenja, solidarnosti, jačanja povjerenja i odgovornog odnosa prema teškom nasljeđu prošlosti.

– Samo u slučaju da budemo ubrzano sprovodili reforme možemo očekivati da ćemo biti dio EU. Ono u šta niko od nas nema dilemu jeste da budućnost zapadnog Balkana u EU nema alternativu – istakao je Bečić.

On je naveo da su poruke evropskih partnera jasne i one nalažu ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

– Čvrsto vjerujem da će tome doprinijeti mirna i demokratska tranzicija vlasti koja će rezultirati dinamičnijim usvajanjem evropskih standarda – naveo je Bečić.

On je naglasio da ispunjavanje evropskih standarda u dijelu političkih kriterijuma znači jačanje vladavine prava, postavljanje čvrstih temelja za institucije sistema i njihovu dalju izgradnju, kao i nepokolebljivo, principijelno i neselektivno poštovanje ljudskih prava.

Bečić je istakao da je u tom smislu Skupština Crne Gore potpuno svjesna svoje uloge u savladavanju izazova i odlučna u namjeri da u potpunosti ostvari sve što je zacrtano u agendi 27. saziva parlamenta.

– Predstoji nam pregnuće u pravcu jačanja kontrolne i nadzorne funkcije, sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva s ciljem izgradnje povjerenja u izborni proces, kao i reforma pravosuđa radi stvaranja pretpostavki za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – precizirao je Bečić.

On je napomenuo da bez efikasnog rješavanja izazova na koje se ukazuje u izvještaju Evropske komisije i drugim relevantnim dokumentima ne mogu jačati institucije i vladavina prava.