Bečić izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore

6
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Lider koalicije „Mir je naša nacija“ i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

– Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno, tako mi Bog pomogao – rekao je Bečić nakon glasanja.

U prvom obraćanju po imenovanju na mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je istakao da je neopisiva čast i privilegija biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji.

– Zahvalnost na izboru kolegama iz koalicija, posebna zahvalnost kolegama iz manjinsjkih partija – Bošnjačkoj stranci i Albanskoj izbornoj listi na podršci i ukazanom povjerenju. Oni koji nisu glasali za mene treba da znaju da ću se za njih još više boriri, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali – poručio je Bečić.

Dodao je da do „ovog trenutka nema formalizovanih prijedloga za potpredsjednike Skupštine“.

Bečić je rekao i da su klubove poslanika do sada konstituisala dva kluba poslanika – klub poslanika „SDP – Albanska koalicija jednoglasno“ koji čine Raško Konjević, Draginja Vuksanović Stanković i Fatmir Đeka, kao i klub poslanika „Crno na bijelo“ koji čine Dritan Abazović, Miloš Konatar, Božena Jelušić i Srđan Pavićević.

Novi predsjednik Skupštine pozvao je da se konstituišu klubovi poslanika koji će se verifikovati na prvoj narednoj sjednici.

Posted by Sputnik Србијa on Wednesday, September 23, 2020

Prije glasanja poslanici koalicija „Za budućnost Crne Gore“ i „Crno na bijelo“, poslanici Bošnjačke stranke i poslanik Albanske izborne liste „Genci Nimanbegu – Nik Gjeloshaj“, Nik Đeljošaj najavili su da će podržati prijedlog da Bečić bude predsjednik Skupštine.

DPS i SDP najavili su da će biti suzdržani, dok su Andrija Popović (Liberalna partija) i Socijaldemokrate Crne Gore rekli da će biti protiv izbora Bečića za predsjednika parlamenta.