Bećirović odao priznanje optuženom ratnom zločincu Atifu Dudakoviću

138
Foto: Dudaković i Bećirović

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se danas u Bihaću sa bivšim komandantom Petog korpusa takozvane Armije BiH i optuženim ratnim zločincem Atifom Dudakovićem, kome je „odao priznanje za doprinos u borbi za odbranu BiH“.

Bećirović tvrdi da su borci Petog korpusa takozvane Armije BiH, koji je nazvao „slavnim“, „časno branili državu BiH“.

On je naveo da je Dudaković, kome se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, „dao odgroman doprinos i u postratnoj izgradnji odbrambenog sistema BiH.

Iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH saopšteno je da su Bećirović i Dudaković tokom razgovora naglasili da je „od posebne važnosti sada u vremenu mira nastaviti zalaganje za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH“ i da je put BiH u EU i NATO „nezaustavljiv proces“.

Atif Dudaković i petnaestorica pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije optuženi su za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Suđenje bivšem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH u više navrata je prekidano zbog navodne bolesti.