Bećirović pozvao NATO da upute poziv za članstvo BiH i da se vrate u vojne baze u BiH

12
Foto: NATO

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u posjeti je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Nakon sastanka su se obratili javnosti, a Bećirović je poručio da je „BiH pred vratima NATO-a“, navodeći prijedloge koje je iznio Stoltenbergu.

Stoltenberg je kazao kako je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status.

– Pozdravljamo napore u jačanju saradnje Oružanih snaga BiH i NATO-a i jačanje vaših mogućnosti u okviru NATO standarda. Spremni smo jačati politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i sigurnosti – kazao je Stoltenberg, ističući potrebe za reformama.

Bećirović je pak nabrojao mnoge reforme i usvojene zakone u BiH iz oblasti odbrane, čime objašnjava da je „BiH jasno opredijeljena i spremna za Alijansu“.

– Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana BiH… Ispunjeni su svi formalni uslovi da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO. Predložio sam i konkretne prijedloge, između ostalog da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje akcionog plana za članstvo definira viši i konkretniji nivo povezanosti BiH i NATO. Predložio sam periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO-a u vojnim bazama u BiH kako bi se preveniralo narušavanje mira, a svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme nažalost imamo takve poteze. Na kraju, predložio sam da NATO napravi važan korak i da nam upute poziv za članstvo u NATO-u – kazao je Bećirović.

Foto: NATO

Bećirović je još kazao da je „NATO jedan od ključnih faktora koji je osigurao mir i stabilnost u BiH“.

– NATO je Dejtonom dobio mandat da uspostavi snage u BiH u slučaju bilo kakvog ugrožavanja mira, NATO ima jasnu međunarodnu nadležnost da reaguje. Podržavam eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH. Punopravno članstvo je jedan od naših strateških prioriteta – poručio je.

On kaže da su organi BiH usvojili sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u oblasti odbrane i da smo sada spremni za zajedničko djelovanje u skladu sa NATO standardima.