Bećirović se žali na Republiku Srpsku i traži da se Šmitove odluke sprovode

7
Foto: Screenshot

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je BiH postigla važan korak kada je Brisel donio odluku da otvori pregovore za pristupanje EU.

On je naveo da je važno da Savjet bezbjednosti UN u novembru produži mandat misiji „Altea“.

Bećirović je mišljenja da vlasti Republike Srpske tumače, kako kaže, selektivno Dejtonski sporazum i smatra da se odluke Kristijana Šmita moraju sprovoditi u djelo na cijeloj teritoriji BiH.

– Prijete miru i stabilnosti. Godinama potkopavaju temeljne odluke iz Dejtona i sprovode pravno nasilje – ocijenio je Bećirović, tvrdeći da „govori u ime BiH“.

Bećirović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, govorio je da je u Srebrenici jula 1995. godine počinjen „genocid“ nad Bošnjacima.

U svom izlaganju Bećirović je naveo da su visoki predstavnici donosili „važne intervencije kako bi građani BiH živjeli u miru“.

On je iskazao i svoj stav da mu smeta što predstavnici Republike Srpske ne dozvoljavaju da se otme imovina Republike Srpske.

– Predsjednik Republike Srpske javno zagovara ujedinjenje Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, to utiče na nekoliko država članica UN – požalio se Bećirović pred Savjetom bezbjednosti UN.