Bećirović od zemalja EU traži sankcije za političare iz Republike Srpske

9
Foto: AP

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio je danas od zemalja EU da uvedu sankcije političarima iz Republike Srpske, nakon što su to uradile SAD i Velika Britanija, sa obrazloženjem da „ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i podrivaju Dejtonski sporazum“.

Bećirović je rekao da su nove sankcije SAD zvaničnicima Republike Srpske važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

U saopštenju za javnost povodom posljednjih sankcija SAD-a, Bećirović je naveo da dosljedno ukazuje na nužnost sankcionisanja političara koji ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Tolerisanje antiustavnog djelovanja, kojim zvaničnici Republike Srpske ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa – rekao je on.

Bećirović je naglasio da je „zato veoma važno da principijelnu politiku SAD, kao i Velike Britanije, prate i zemlje EU“.

– Uvođenjem opravdanih sankcija Vlade SAD Miloradu Dodiku 2017. i 2022. sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz 2022. te najnovijih sankcija SAD jasno su markirani ključni pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum – naveo je on.

Bećirović je naveo da je sada ključni moment da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta koji je, kako je rekao, „u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu“.