Bećirović: Učiniću sve da BiH što prije postane članica NATO

7
Foto: NATO

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je danas u sjedištu NATO-a u Briselu da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima „da BiH što prije postane članica NATO-a“, te pozvao generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da što prije posjeti BiH.

Tokom sastanka Bećirović je predložio novi pristup intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku.

Bećirović je rekao da ova njegova prva posjeta inostranstvu „ima simboličan i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO“, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Foto: NATO

Najavljeno je da će BiH nastaviti aktivnu saradnju sa NATO-om, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi da bi se osnažile operativne odbrambene sposobnosti, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je naglašeno da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji u junu biti prilika da se ukaže na značaj dinamike puta BiH u NATO.

Bećirović je naveo da je BiH odlučna da doprinosi međunarodnoj sigurnosti u smislu učešća u NATO operacijama, što je potvrđeno učešćem u dosadašnjim NATO misijama.

Foto: NATO

Posjeta Bećirovića Briselu individualna, ne odražava stavove Predsjedništva

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Srni je danas rečeno da je posjeta Bećirovića sjedištu NATO saveza u Briselu individualnog karaktera, odnosno da je riječ o pojedinačnoj posjeti jednog člana i njegovog kabineta.

– Dakle, nije riječ o posjeti člana Predsjedništva u ime Predsjedništva, već o pojedinačnoj posjeti jednog člana i njegovog kabineta što je moguće u praksi, ali u tom slučaju ne odražava stavove cijele institucije – pojasnili su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.