Bećković: Episkopu Metodiju su skovali oreol, Crna Gora će nestati

24
Foto: Matija Bećković

Akademik Matija Bećković poručio je da će Crna Gora nestati ukoliko nastavi sa progonom sveštenika i episkopa Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Progoniti danas Mitropoliju crnogorsko-primorsku ravno je tome kao kada bi neko potražio preživele u Aušvicu da i njih dotuče – ocijenio je Bećković.

On je naveo je Mitropolija crnogorsko-primorska u Drugom svjetskom ratu ili neposredno po njegovom završetku ubijena.

– Stotinu dvadeset i šest sveštenika na čelu sa mitropolitom Joanikijem koji su tada ubijeni, upisani su u knjigu svetih Srpske pravoslavne crkve. Sada istu priliku da se upišu imaju i sveštenici i episkopi sadašnje Mitropolije crnogorsko-primorske. To što su uradili vladiki Metodiju, samo su mu skovali oreol – rekao je Bećković.

On kaže da je crkva odvojena od države, ali država nije od crkvene imovine, što se najbolje vidjelo ovih dana u Crnoj Gori u božićne dane, i katoličke i pravoslavne.

Na pitanje ima li povratka za Crnu Goru poslije ovoga, Bećković je rekao da će se Crna Gora „ili vratiti, ili će nestati ako nastavi isti onaj put kojim je već jednom učinila svecima sveštenike Mitropolije“.

– Sinoć su u Crnoj Gori uhapšeni poslanici Demokratskog fronta i to će se pamtiti dok ima srpskoga naroda – rekao je Bećković.