Bećković: Kolona od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio

50
Foto: Matija Bećković

Akademik Matija Bećković izjavio je da su Srbi u jednom vijeku doživjeli dvije golgote – preko Albanije u Prvom svjetskom ratu i preko Jugoslavije u trećem jugoslavenskom ratu, naglasivši da je kolona koja se po ilindanskom suncu formirala od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio.

On je naglasio da je u toj koloni „pobijeđeni srpski agresor“ krenuo iz svojih kuća pred „pobjednicima koji su porazili tu agresorsku vojsku“.

– Vojsku koju su činila djeca u traktorima i uplakani starci i starice, kolijevke i porodilje koje doje novorođančad, pseće kućice i kućni ljubimci. Vojsku koju prate ranjenici i bosi prognanici – naveo je Bećković za Večernje novosti.

Bećković ističe da su djeca koja su tada stigla u Srbiju u kolijevkama i na majčinim grudima sada ljudi kojima ne treba ništa objašnjavati jer oni najbolje znaju šta su doživjeli.

– Neki od njih su već slavni umjetnici, sportisti, novinari i predstavljaju prave ikone u našem narodu – poručio je Bećković.

On je naveo da je svojevremeno predlagao da se postave bilbordi na kojima bi se jedna pored druge pokazala golgota preko Albanije i golgota u suprotnom pravcu – preko Jugoslavije, jedna po ledu i snijegu, a druga po ilindanskom suncu od Knina do Beograda.

– Ove dvije golgote preko Albanije i preko Jugoslavije, a naročito druga su snimljene i možemo i danas da ih gledamo. To što Televizija Beograd nije vršila direktan prenos, mnogima je najžalije. Verovatno Amerikanci imaju najbolji snimak i jedne i druge – kaže Bećković.

On je naglasio da onu srpsku golgotu od Vezirovog do Zidanog mosta, kada su Srbi krenuli na zapad, još niko ne spominje.