Bećković o Crnoj Gori: Kao da traže preživjele u Aušvicu da ih dotuku

16
Foto: Nemanja Jovanović/ekspres.net

Progoniti danas crnogorsku Mitropoliju ravno je tome kao kada bi neko potražio preživjele u Aušvicu da i njih dotuku, rekao je za Sputnjik akademik Matija Bećković.

Haos u Crnoj Gori nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a o tome kojim će putem ova država nastaviti, Bećković kaže:

– Crkva je odvojena od države, ali država nije od crkvene imovine, što se najbolje vidjelo ovih dana u Crnoj Gori i to u Božićne dane i katoličke i pravoslavne. Crnogorsko-primorska Mitropolija je u Drugom svjetskom ratu ili neposredno po završetku rata ubijena. Stotinu dvadeset i šest sveštenika na čelu sa mitropolitom Joanikijem koji su tada ubijeni, upisani su u knjigu svetih Srpske pravoslavne crkve. Sada istu priliku da se upišu imaju i sveštenici i episkopi sadašnje Mitropolije crnogorske. I to što su uradili vladiki Metodiju, samo su mu skovali oreol.

Na pitanje ima li povratka za Crnu Goru poslije ovoga, Bećković odgovara:

– Crna Gora će se ili vratiti, ili će nestati ako nastavi isti onaj put kojim je već jednom učinila svecima sveštenike Mitropolije. Svojevremeno je u Kongu Kasavubu uhapsio policiju, a sinoć su u Crnoj Gori uhapšeni poslanici Demokratskog fronta i to će se pamtiti dok ima srpskoga naroda – dodaje on.

Dan nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovijesti, strasti u Crnoj Gori se ne smiruju. Javnost je šokirana prizorima nasilja u crnogorskom parlamentu, a stigla je vijest i da je policija brutalno pretukla episkopa Metodija.