Bećković: Poslije ustoličenja mitropolita Joanikija slijede dobrota i znanje

4
Foto: Matija Bećković

Akademik Matija Bećković ocijenio je da, poslije ustoličenja mitropolita crnogorskog-primorskog Joanikija na Cetinju uprkos protivljenju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, jedino što slijedi jeste dobrota i znanje, te dodao da je Hristos u Jerusalim ušao na magarcu, a u Cetinju je „svoje protivnike namagarčio“.

– Mitropolit Joanikije je po ko zna koji put unio svoj mir u ovaj najnoviji nemir i bezakonje. Pridružio mu se i patrijarh Porfirije da nas još jednom podsete zbog čega su tu i zbog čega su neophodni – rekao je Bećković.

On je ocijenio da je aktuelni globalni nasrtaj na pravoslavlje pokušao da iskoristi i Đukanović, koji se sa svojom vojskom zabarikadirao na Cetinju i uputio nezapamćena zahtjev Srpskoj pravoslavnoj crkvi u njenoj novijoj istoriji.

– Nije li snajper, koga je spomenuo patrijarh Porfirije na Cetinju, onaj isti iz koga je pucano na Joanikija u Beogradu za vreme litija (u Crnoj Gori). Prilika se ukazala na Cetinju. Jednom u nameri da prekinu litije, drugi put da spreče ustoličenje – rekao je Bećković za „Večernje novosti“.

On je istakao da je Srpska pravoslavna crkva konzervativna ustanova koja se drži vjekovnih obreda i da se mitropoliti i u ovom slučaju ustoličuju u mjestima na kojima stoluju, pa je tako bilo i ovog puta.

Bećković dodaje da je „još rano da se ustoličenja obavljaju u teretanama i fitnes centrima“.

– Uostalom, teretane su prve na udaru korone. U manastirima je uvek sigurnije – kaže Bećković, u svom stilu objašnjavajući zašto je bilo važno da se mitropolit Joanikije ustoliči u manastiru na Cetinju.

On je rekao da su i patrijarh Irinej i mitropolit Joanikije bili spremni da se pred očima cijelog svijeta žrtvuju za svetinju svoje vjere i crkve.

Bećković dodaje da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije izabrao Joanikija, jer je on „mladi Amfilohije“ koji još otvorenije, hrabrije i očiglednije pokazuje Amfilohijevu i svoju dobrotu.

Govoreći o podjelama u Crnoj Gori, Bećković je naveo da se jedan „narodić“, kako ga je zvao Njegoš, podijelio na „narodčiće“, vjerne i nevjerne, krštene i nekrštene, te ocijenio da nijednog mitropolita crnogorskog nije mimoišlo raspeće.

On je podsjetio da su Svetom Petru lomili krov na kući, Njegoš je pisao „da mu dođe da bježi u Ameriku“, a da je mitropolit Joanikije Lipovac ubijen bez suda i ostao bez groba, a sa njim gotovo sve sveštenstvo Crnogorsko-primorske mitropolije…, pa sve do mitropolita Amfilohija, kojeg su nazvali „sotonom i pukovnikom Udbe“.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, za koje je svojevremeno rekao da je to najskuplja srpska riječ, Bećković je ponovio da u vrijeme kada sve pojeftinjuje, Kosovo poskupljuje, samim tim što svim berzama postaje jasno da nema cijenu.