Beograd: Veliki protest podrške srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori

90
Foto: Tanjug/Milica Nikolić (arhiva)

Studenti Beogradskog univerziteta protestuju na platou ispred crkve Svetog Marka u znak podrške vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Протест подршке Србима и српској Цркви у Црној ГориОпширније:https://sptnkne.ws/BgaC

Posted by Sputnik Србијa on Friday, January 24, 2020

Organizatori su okupljenima rekli da će 28. januara krenuti u sakupljanje potpisa za inicijativu „Rezolucija o ugroženosti Srba u Crnoj Gori“ i najavili da će u petak 31. januara opet održati protest.

– Dok oni tuku srpski narod i otimaju svetinje i mošti naših svetaca, nemamo prava da stanemo. Važno je da svi djelujemo zajedno, da budemo sabrani – poručili su organizatori.

Okupljenima se prvi obratio sveštenik Stojadin Pavlović, koji je prisutne zamolio da budu dostojanstveni i istrajni u borbi protiv otimanja srpskih svetinja.

On je rekao da se „ovde u glasu naroda vidi i glas Božji, koji se pojavljuje kao odgovor na napad na pravoslavlje na SPC“.

– Naši neprijatelji žele da razbiju naše jedinstvo. Moramo da pokažemo da to neće biti moguće – poručio je on.

Protestu je prisustvovao i režiser Boris Malagurski, koji je rekao da ovo nije borba za srpske interese, već za vrijednosti civilizacije.

– Za demokratiju se ne bori samo na izborima, nego i na ulicama… u svim gradovima u Crnoj Gori gde su ljudi ustali i rekli ne diktaturi – rekao je Malagurski.

On je poručio da ne treba dozvoliti predsjedniku Đukanoviću da mu „ova anticivilizcijska mjera prođe“.

– Nećemo stati dok se ne izborimo za istinu i pravdu – naglasio je on.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić zahvalio se svima u ime cele Crne Gore, ocijenjujući „da nas Zakonom o slobodi vjeroispovijesti nisu ubili, nego upravo suprotno – učinili su da plamen vjere još više i još snažnije zasija“.

– Mi smo u različitim državama, ali niko nikada ne moće da izbriše našu ljubav. Mi smo dvije države, jedan narod, jedna vjera, jedna crkva… – rekao je Milačić

Naveo je i da ono što se dešava u Crnoj Gori nije udar samo na SPC u Crnoj Gori, ni samo na SPC uopšte, ovo je udar na zajedničko pravoslavlje, ljubav, i udar na sve nas.

– Nemojte da mislite da ovo što se dešava u Crnoj Gori nema veze sa vama. Ovo je naša zajednička stavr. Okupljajte se, braćo, u što većem broju. Ovo je ista crkva. To smo mi – jedno isto – rekao je Milačić.

Na kraju svog obraćanja Milačić je rekao da je iz svoje zemlje doneo plamen velike ljubavi – Baklju slobode!

– Neka je vječna Crna Gora, neka je vječna Srbija i naš srpski narod. Ne damo svetinje. Vidimo se u slobodnoj Crnoj Gori! – rekao je Milčić i zapalio baklju.

Okupljeni su počeli da kliču „Crna Gora i Srbija – to je jedna familija“.