Berbokova i Čavušoglu – otvoren, ali ne i prijatan razgovor u Istanbulu

12
Foto: @MevlutCavusoglu/Twitter

„Otvoren“ razgovor Njemačke ministarke spoljnih poslova s njenim turskim kolegom je neminovno doveo do teških riječi: Njemačka je „pristrasna“ i stoji uz Grčku, a vidljiv je i njen „dvostruki moral“.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je ovog petka posjetila i Atinu i Istanbul između ostalog i zbog prijetnji i provokacija Turske prema grčkim ostrvima na istočnom Egejskom moru.

Službena Ankara tvrdi kako, prema međunarodnim sporazumima, ta ostrva uz granicu s Turskom ne smiju biti militarizovana, a ne smatra sasvim jasnim pitanje suvereniteta Grčke nad njima. Gotovo redovno Turska strana tamo prodire u grčki vazdušni prostor – ta ostrva demonstrativno ponekad preleću turski ratni avioni.

„Grčka ostrva su grčka teritorija“

Nemačka ministarka je najpre u Atini od kolege Nikosa Dendiasa čula kako je Grčka tamo zaista stacionirala vojsku zbog gomilanja desantnih brodova na turskoj strani. Za Berbok pitanje suvereniteta uopšte nije sporno:

„Grčka ostrva su grčka teritorija i niko nema pravo da to dovodi u pitanje“.

„Provokacije“ i „propaganda“

Berbok je potom sinoć otputovala u Istanbul gdje se sastala turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom. Tu je na zajedničkoj konferenciji za novinare od njega čula i sljedeće:

Njemačka je u sporu na istočnom Mediteranu u prošlosti bila „pošteni posrednik“ i vodila uravnoteženu politiku.

– Ali, u posljednje vrijeme je ta uravnoteženost na žalost nestala i očigledna je pristranost Njemačke prema stavovima Grčke. Treće zemlje, uključujući i Njemačku, ne smiju pasti na provokacije i propagandu, prije svega iz Grčke i grčkog dijela Kipra – upozorio je turski ministar.

Njemačka gošća je tu mogla samo da apeluje na slogu i zajedništvo među članicama NATO – što su i Turska i Grčka, pogotovo s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine. Tu je i pohvalila Tursku zbog njenog „važnog doprinosa“ kod sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Foto: @MevlutCavusoglu/Twitter

Kavala, Kurdi…

Ali bilo je mnogo više tema gdje Njemačka ne može da prihvali ponašanje Turske: Berbok je govorila o zatvorenom meceni opozicije Osmanu Kavalii upozorila je Ankaru na odluke Evopskog suda za ljudska prava.

– Tu je i nova vojna intervencija Turske na sjeveru Sirije protiv tamošnje kurdske milicije. Zna se da je Turska pod pretnjom terorističkih napada i naravno da za sve važi pravo na samoodbranu – izjavila je Berbok. Ali to pravo ne sadrži osvjetničke akcije, ni apstraktne preventivne udare.

Odgovor turskog ministra je bio oštar: Njemačka ministarka „koristi slučaj Kavale protiv Turske“. Čavušoglu je podsetio da „ni Njemačka, ni druge zemlje“ nisu sprovele svaku odluku suda za ljudska prava tako da je tu očgledan „dvostruki moral“.

Kod vojnih akcija u Siriji je, po mišljenju Turske, tu riječ o „borbi protiv terora i to nije nikakav vojni sukob“.

– Turska tu od svojih saveznika ne očekuje samo riječi, nego i podršku u toj borbi – izjavio je Čavušoglu.

No, stav Njemačke ministarke je jasan i to se vidi po njenom rasporedu: nakon razgovora s svojim kolegom u Istanbulu, kako je rekla na konferenciji za štampu – putuje u Ankaru gdje su planirani susreti sa predstavnicima opozicije, predstavnicama feminističkih udruženja, kao i izbjeglica u Turskoj.