Bijela kuća: Za Bajdena nije neophodan kognitivni test

5
Foto: Will Lanzoni/CNN

Bijela kuća je saopštila da za predsjednika SAD Džozefa Bajdena nije neophodan kognitivni test, navodeći da je on i dalje u stanju da bude kandidat za reizbor na tu funkciju.

Predstavnica Bijele kuće za medije Karin Žan-Pjer rekla je na konferenciji za novinare u utorak da se apsolutno ništa ne krije o Bajdenovom zdravlju, prenio je Si-En-En (CNN).

Žan-Pjer je, međutim, priznala da Bajden „nije imao sjajnu noć“ tokom televizijske debate sa republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

– Odlučio sam da proputujem svijet nekoliko puta… neposredno prije debate… nisam slušao svoje osoblje… i onda sam zamalo zaspao na sceni – rekao je Bajden o protekloj debati, tokom prikupljanja sredstava za svoju izbornu kampanju u američkoj saveznoj državi Virdžiniji u utorak uveče.

Bajden je imao gotovo dvije nedjelje između povratka iz Italije sa samita G7 15. juna i debate 27. juna, navodi Si-En-En.

Žan-Pjer je ponovila da je Bajden bio bolestan tokom debate, navodeći da je još prehlađen.

Poslanik Demokratske stranke iz Teksasa Lojd Doget pozvao je u utorak Bajdena da se povuče iz trke za predsjedničke izbore, poslije TV debate sa Trampom.

Bijela kuća saopštila je u utorak da se očekuje da će se Bajden danas sastati sa demokratskim guvernerima i liderima Kongresa nakon što su pojedini od njih zahtjevali sastanak sa predsjednikom.