Bivši saborac Nebojše Vukanovića upozorava: Jelena Trivić ne zna nadležnosti predsjednika

144
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bivši saborac Nebojše Vukanovića održao je lekciju i Jeleni Trivić, piše Faktor magazin.

– Zaista nema nikakve potrebe građane dezavuisati raznim populističkim floskulama. Ozbiljan političar, koji kaže da će raditi po Ustavu Republike Srpske i da je taj Ustav za njega i program i zakon, mora pre svega biti iskren prema građanima i reći im šta su mu ustavne nadležnosti – ovo je kandidatu PDP-a za predsjednika Srpske, Jeleni Trivić, napisao Vidomir Parežanin, donedavni najodaniji saborac Nebojše Vukanovića.

Parežanin je zgrožen rečenicom Jelene Trivić koju je ponavila i u Nevesinju: „Iz Nevesinja šaljemo jasnu poruku o tome da je Ustav Republike Srpske naš program i čvrsto ćemo se zalagati za njega“.

„Polupala lončiće“

– Ako je i željela da kaže da je neophodna vladavina prava, to sigurno nije u nadležnosti predsjednika Republike Srpske. I druge promjene za koje Trivić najavljuje da će se zalagati takođe kreću sa nivoa izvršne vlasti i to građanima treba da bude nedvosmisleno jasno, da znaju šta objektivno mogu da očekuju od novog predsjednika Republike Srpske. Prema Ustavu, u koji se zaklinje Trivić, predsjednik Republike Srpske nema nikakvog ustavnog ovlašćenja da kreira i vodi politiku u nadležnosti izvršne vlasti – zaključio je Parežanin.

Pomilovanja i odlikovanja

Faktor dalje u tekstu pomaže Trivićevoj kako bi do oktobra znala za koju se funkciju kandidovala.

Predsjednik Republike Srpske ima slijedeća ustavna i zakonska ovlašćenja i nadležnosti:

  • Predstavlja Republiku Srpsku.
  • Predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade.
  • Predlaže Narodnoj skupštini kandidate za predsjednika i sudije Ustavnog suda Republike Srpske na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.
  • Ukazom proglašava zakon u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini.
  • Ukazom na prijedlog Vlade postavlja i opoziva šefove predstavništva Republike Srpske u inostranstvu i predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.
  • Obrazuje savjetodavna tijela i stručne službe za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti.
  • Daje pomilovanja i dodjeljuje odlikovanja i priznanja utvrđena zakonom.