Blagojević: Federalna rezolucija bez pravnog osnova

73
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Rezolucija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) kojom su osuđene odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, lišena je svakog pravnog osnova, rekao je Srni profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

– Ta rezolucija je lišena svakog pravnog osnova jer su sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH – rekao je Blagojević.

On je istakao da Ustav BiH nijednom odredbom ne zabranjuje entitetu da se povuče iz svakog sporazuma o prenošenju nadležnosti i time vrati svoje ustavne nadležnosti.

– Za takve odluke entiteta Ustav BiH, takođe, nijednom svojom odredbom ne naređuje entitetu da za to vraćanje treba pribaviti saglasnost institucija BiH ili institucija drugog entiteta – rekao je Blagojević.

Prema tome, ističe Blagojević, Ustav BiH, a to znači ustavni poredak, ne zabranjuje entitetu da učini ono što sada čini Narodna skupština Republike Srpske.

– Nijedna odluka Narodne skupštine Republike Srpske nije napad na ustavnopravni poredak – rekao je Blagojević.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je sinoć „rezoluciju kojom su osuđene odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, uz tvrdnju da se time atakuje na ustavnopravni poredak BiH“.

Za rezoluciju, koju je predložio Klub poslanika SDA, nije glasao poslanički klub HDZ-HNS obrazloživši da u njenoj pripremi nisu učestvovale sve parlamentarne stranke, kao i da izlazi iz ustavnih okvira FBiH, odnosno BiH.