Blagojević: Neosnovano sam prozvan i etiketiran od strane Jelene Trivić

34
Foto: ATV

Gospođa Jelena Trivić prozvala me je u objavi na njenom Fejsbuk profilu nazvavši me „režimskim ustavobraniteljem i analitičarom“ te upitavši „gdje sam sad da branim narod“, a sve povodom rješenja Policijske uprave Banjaluka kojim je dijelu opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske zabranjeno javno okupljanje – naveo je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

Reagovanje Milana Blagojevića na pisanje Jelene Trivić prenosimo u cijelosti:

S obzirom da sam neosnovano prozvan i etiketiran od gospođe Trivić, neophodno je da joj javno odgovorim.

Gospođo Trivić, ja ne sporim nijednog trenutka Vaše ili pravo bilo koga drugog na javno okupljanje i protest povodom bilo kog pitanja od važnosti za društvo i Republiku Srpsku, što uključuje i pitanje na koje pledirate Vi i Vaše kolege iz opozicije, želeći da organizujete javno okupljanje i debatu u Banjaluci 7.9.2023. godine.

Međutim, iz rješenja koje je tim povodom donijela nadležna Policijska uprava Banjaluka, a koje su objavili pojedini mediji, jasno je da Vam taj nadležni organ nije zabranio održavanje najavljenog skupa, kako se od strane nekih želi prikazati, već je, kako jasno i zakonito stoji u dispozitivu tog rješenja, odlučeno da Vam se zabranjuje da taj skup održite na Trgu jasenovačkih žrtava broj 1, što će reći na platou ispred Narodne skupštine.

I odmah zatim je u obrazloženju istog rješenja takva odluka zakonito i pravilno obrazložena, pravilnim pozivanjem na relevantne odredbe Zakona o javnom okupljanju, time što je rečeno, kada je o Gradu Banja Luka riječ „da su mjesta za održavanje javnih skupova park Mladena Stojanovića i Trg Krajine utvrđena Odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova (Službeni glasnik Grada Banja Luka, broj 31/11)“.

Dakle, nije Vama gospođo Trivić niti Vašim kolegama i kolegicama zabranjeno da uopšte održite vaš skup u Banjaluci nego vam nije dozvoljeno da to učinite gdje vi hoćete, na platou ispred Narodne skupštine. I u tome je sva suština.

Drugim riječima, a polazeći prvo od sebe, sve i da sam ja htio organizovati svoj javni skup na pomenutom platou, ne bih imao pravo na to mjesto, a ne na moj javni skup uopšte.

S tim što ja, znajući gdje je gradska vlast propisala da se u Banjaluci mogu održavati javni skupovi, nikada ne bih ni pokušao da to učinim na bilo kom drugom mjestu. I ta pravila, držim, moraju jednako da važe u svakoj situaciji i svakim povodom, kako za mene, tako i za Vas gospođo Trivić, kao i za sve druge, bez obzira jesu li vlast ili opozicija i da li uopšte imaju ikakve veze sa vlašću ili opozicijom.

Zato, gospođo Trivić, debelo griješite kada me etiketirate onako kako ste učinili. Nije to u redu.

Jer, jedino za šta se ja zalažem nije odbrana ikoga lično, ma ko to bio, taman i da mi je najrođeniji rod, već je to jedino zalaganje za istinsku vladavinu prava, ma o kome se radilo.

Samo takva kultura može da nam pomogne i odbrani kako svakog od nas pojedinačno, tako i Republiku Srpsku.