Blagojević: Radikalnim mjerama riješiti probleme

43
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Situacija u pravosuđu BiH je katastrofalna, tako da se samo radikalnim mjerama, odnosno „čeličnom metlom“ može riješiti problem njegove neefikasnosti i neefektivnosti, smatra profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

– „Čelična metla“ ili radikalna reforma bi na prvom mjestu podrazumijevala proces reimenovanja nosilaca svih pravosudnih funkcija. Time bi bila poslata jasna poruka strancima koji su svojevremeno radili „reformu“ pravosuđa da je katastrofalno urađena i bila promašaj – rekao je Blagojević za Nezavisne novine.

On je naglasio da zbog takvog promašaja BiH trpi posljedice u pravosuđu, a time i u društvu posljednjih 20 godina.

– Osim toga, reforma bi podrazumijevala liderstvo određenog broja ljudi kako u političkim institucijama, tako i u pravničko-profesionalnoj zajednici, koji bi na svojim plećima iznijeli teret reforme i odgovarajućih zakona bez kojih ne može biti kvalitetnog pravosuđa – rekao je Blagojević.

On je naveo da je ponovo potrebno sačiniti zakon o krivičnom postupku, zakon o parničnom postupku i zakon o upravnim sporovima, jer su postojeći katastrofalno napisani sa brojnim novotarijama koje su onemogućile sudove da obavljaju plemenitu ulogu u društvu.