Blinken: Amerika pozvala Moskvu da se povuče sa ukrajinske granice ili slijede sankcije

8
Foto: Stephane De Sakutin/AFP

SAD su danas pozvale Rusiju da povuče svoje trupe sa ukrajinske granice, upozoravajući da bi ruska invazija izazvala sankcije koje će pogoditi Moskvu teže od svih do sada nametnutih.

– Ne znamo da li je predsjednik Vladimir Putin donio odluku da izvrši invaziju. Znamo da on postavlja kapacitete da to učini u kratkom roku ako tako odluči – rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je dodao da su, ako Rusija krene putem konfrontacije kada je u pitanju Ukrajina, jasno stavili do znanja da će “odgovoriti odlučno, uključujući niz ekonomskih mjera visokog uticaja od kojih su se uzdržavali u prošlosti”.

Blinken je odbio da navede sa kojim sankcijama bi se Rusija mogla suočiti i ohrabrio je i Moskvu i Kijev da se vrate diplomatiji i ožive mirovni plan za istočnu Ukrajinu iz 2014. godine.

Blinken je govorio u letonskoj prijestonici Rigi nakon savjetovanja sa ministrima spoljnih poslova NATO i Ukrajine o odgovoru na ono što Kijev kaže da je rusko nagomilavanje više od 90.000 vojnika u blizini granice.

Rusija negira agresivne namjere u trenutnoj krizi i kaže da odgovara na prijeteće ponašanje NATO i Ukrajine.

Kremlj je saopštio da se plaši da se Ukrajina sprema da pokuša da ponovo zauzme oblasti koje kontrolišu proruski borci u regionu Donbasa na istoku zemlje, što Kijev negira.

Rusija je ublažila uticaj sankcija uvedenih zbog Krima smanjenjem zaduživanja na stranim finansijskim tržištima i održavanjem velikih deviznih i zlatnih rezervi.