Blinken: Raketiranje Izraela iz Gaze mora odmah da prestane

7
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/Pool

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da bi raketni napadi na Izrael iz Pojasa Gaze trebalo odmah da budu obustavljeni i pozvao je sve strane da preduzmu neophodne korake u cilju smanjenja napetosti.

– Veoma smo fokusirani na situaciju u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i duboko zabrinuti zbog raketnih napada iz Pojasa Gaze koji moraju odmah biti obustavljeni – izjavio je Blinken u ponedjeljak, uoči sastanka sa ministrom spoljnih poslova Jordana Aimanom Safadijem koji je pozvao SAD da odigraju lidersku ulogu i doprinesu smanjenju nasilja, prenosi Rojters.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog nasilja i “provokativnih akcija“ u i oko Haram al-Šarifa, brda u starom jezgru Jerusalima koje Jevreji zovu Brdo hrama.

Tenzije rastu u Izraelu posljednjih dana, a samo sinoć je, u izraelskim raketnim napadima na Pojas Gaze, poginulo najmanje 20 osoba, među njima i devetoro djece, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, dok agencije prenose da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika Hamasa koji je prethodno raketirao Jerusalim poslije isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbjednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, prenio je ranije AP.