„Blumberg“: Makronova inicijativa za Ukrajinu razbjesnila Vašington

6
French President Emmanuel Macron speaks during a press conference on the sidelines of the 72nd United Nations General Assembly at U.N. Headquarters in New York
Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Vašington je iznerviran zbog inicijative predsjednika Francuske Emanuela Makrona u vezi s Ukrajinom, koju je predložio bez konsultacija sa saveznicima, prenosi agencija „Blumberg“ pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

– Pristup francuskog lidera u vezi s Ukrajinom nije se dopao Vašingtonu. Bijela kuća je bila iznervirana zbog toga što Makron samostalno djeluje u vezi s delikatnim diplomatskim pitanjem, ne konsultujući se sa saveznicima – navodi agencija.

Prema mišljenju izvora „Blumberga“, očigledno je da Peking ne želi da iskoristi svoj uticaj na Rusiju, zbog čega teško da će ovoga puta Makron postići veći uspjeh.

Ranije je „Blumberg“ prenio da je niz zapadnih zemalja kritikovao težnju Makrona da dobije podršku Kine u izradi plana za pregovore Rusije i Ukrajine. Zapadne zemlje takve napore smatraju preuranjenim i plaše se gubitka jedinstva u Evropi.

„Blumberg“ je, takođe, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, pisao da predsjednik Francuske namjerava da se obrati Kini s planom koji, prema njegovom mišljenju, može da dovede do pregovora Rusije i Ukrajine.

Tokom posjete Kini Makron je u razgovoru s kineskim liderom Si Đinpingom izjavio da je Pariz spreman da blisko sarađuje s Pekingom radi što bržeg rješavanja ukrajinske krize.

Si Đinping je tom prilikom rekao da Francuska može da da konkretan plan za rješavanje sukoba, a da je kineska strana spremna da ga podrži i da odigra konstruktivnu ulogu.