Blumberg: Stoltenberg povlači planove o fondu za vojnu pomoć Ukrajini od 100 milijardi dolara

5
Foto: NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg povlači planove o uspostavljanju petogodišnjeg fonda od 100 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, nakon negodovanja pojedinih zemalja članica Alijanse, rekli su neimenovani izvori za Blumberg.

Agencija navodi da bi se, prema novom prijedlogu za koji se očekuje da će dobiti podršku ministara odbrane zemalja članica na sastanku u Briselu sljedeće nedjelje, zemlje NATO-a obavezale da godišnje izdvajaju pomoć Ukrajini u vrijednosti od najmanje 43 milijarde dolara, a u nju bi spadalo oružje i drugi oblici pomoći, javlja Tanjug.

NATO bi određivao doprinos svake države u skladu sa procentom njihovog bruto domaćeg proizvoda i vjerovatno objavljivao podatke o donacijama u godišnjem izvještaju, navodi Blumberg.

Stoltenberg je ranije iznosio plan o prikupljanju 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u roku od pet godina, ali su neke zemlje članice NATO-a negodovale postavljajući pitanje izvodljivosti takvog plana.

– Trošili smo otprilike 40 milijardi godišnje do sad, ali ono što ja tražim saveznicima je da se obavežu da će to raditi u narednim godinama – rekao je Stoltenberg poslije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a održanog 31. maja u Pragu.