Bojić: U Laktašima najveće investicije u Republici Srpskoj

4
Foto: glaslaktasa.com

Laktaši su već tri godine zaredom proglašeni kao najpovoljniji mikro ili mali grad za investiranje u Evropi od strane „The financial Times-a“. Ovim povodom o realizovanim, ali i projektima koji su te u planu, za ATV jutro govorio je gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Bojić kaže da je takva ocjena od relevantnog magazina dodatni motiv, ali i znak da se rad Laktaša vrednuje.

– U Laktašima se odvijaju i izgrađuju najveće investicije u Republici Srpskoj. Po našim procjenama investirano je više od tri miliona KM. Imamo dosta stranih ulaganja ali se i domaće kompanije razvijaju punim kapacitetom – kaže Bojić.

Bojić kaže da je najveća investicija u Laktašima trenutno njemačka kompanija „Male“ koja bi svoj objekat trebalo da završi do kraja godine, a otvaranje se očekuje u februaru ili martu sljedeće godine. Riječ je o objektu koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara.

Bojić kaže da je riječ o kompaniji koja već posluje u Laktašima, ali im je novi objakat bio potreban zato što se razvijaju ta dodaje da su komapniji ponudili najbolje uslove. Ova kompanija zapošljava 520 radnika.

Bojić kaže da i kompanija „Iskra Tela L“ svoju fabriku u Mahovljanima privodi kraju te da je useljenje planirano do raja godine. Riječ je o objektu koji se prostire na 15.000 kvadratnih metara.

Kao veliku investiciju Bojić navodi i kompaniju „PMP industries“ koja se bavi proizvodnjom dijelova za miksere za beton.

Bojić dalje ističe i da su sve domaće kopmanije u fazi razvoja i dostižu nivo ovih svjetskih kompanija.

Kada je riječ o grani privrede koja dominira u Laktašima, Bojić kaže da je to metalski sektor, ali i drvoprerada i mnogi drugi.

– Imamo 960 registrovanih firmi i taj dio se urkupnjava. Privreda Laktaša prije četiri godine i sad je četvorostruko povećana – kaže Bojić.

Gradonačelnik Laktaša kaže da investitori kada dolaze u neku sredinu gledaju mnogo fakotra, a, kako kaže, oni se svojski trude da ispune sve zahtjeve.

– Investitore prvo interesuju cijene zemljišta, lokacije, uslovi, infrastruktrua, snabdijevanje energijom. Bitan im je pristup gradske administracije – žele da su toplo dočekani, da imaju komunikaciju. Mi se trudimo da budemo fleksibilni i pristupačni, da brzo rješavamo svoje procedure – rekao je Bojić.

Bojić kaže da ih investitori često hvale za brze procedure dobijanja dozvola.

– Građevinske dozvole se izdaju za jedan o pet dana. Regulacione planove izdajemo za četiri mjeseca, samo onoliko koliko je potrebno da se ispoštuju svi zakonski procesi – rekao je Bojić.

Bojić kaže da je jedan od parametara koje investitori gledaju i kvalifikovana radna snaga.

– Zato smo krenuli u izgradnju srednjoškolskog centra, uz podršku predsjendnika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske. Želimo da napravimo najmoderniji srednjoškolski centar. Na Privrednom savjetu Grada Laktaši, u kojem su svi najveći privredni subjekti, zanatlije, konstatovali smo da je srednjoškolski centar najbitnija stavka za dalji razoj Laktaša i privrednici su poručili da će pomoći u opremanju – kaže Bojić i dodaje da je izrgradnja objekta počeka krajem prošle godine, a da će prvi učenici u klupe sjesti u septembru 2025. godine kada se završe svi neophodni radovi i zaposli nastavni kadar i osoblje.

Bojić kaže i da se radi na proširivanju kapacitet u predškolskim ustanovama, odnosno u vrtićima.

– Povećali smo kapacitete vrtića u Laktašima. U Aleksandrovcu smo dodali jednu jasličku grupu. Veliko Blaško dobilo je svoj vrtić – to je jedan lijep objekat izgrađen uz podršku Vlade a grad je uložio sredstva i tu smo dobili 55 mjesta, a u planu je proširivanje kapaciteta – kaže on.

Kada je riječ o dodjeljivanju statusa Grada Laktašima da su građani tu vijest primili sa oduševljenjem, a ističe i da to Laktašima donosi nove mogućnosti.

– Dugoročni cilj nam je da formiramo osnovni sud, da određeni fondovi dobiju status filijala – da građani mogu dosta administrativnih poslova završavati u Laktašima i tako dalje – rekao je Bojić.