Boljanić: Postavljena izložba o spasavanju savezničkih pilota

229
Foto: SRNA

U Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Boljaniću na Ozrenu postavljena je izložba posvećena misiji „Halijard“ u kojoj je sa improvizovanog aerdroma u ovom mjestu spašeno 60 savezničnih pilota tokom 1944. i 1945. godine.

Prethodno je kod spomen-ploče na mjestu gdje je bio improvizovani aerodrom obilježeno 76 godina od te operacije poznate i kao „Vazdušni most“.

Okupljenima na obilježavanju obratili su se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, predsjednik Fondacije „Halijarad“ Džon Kapelo i jedan od potomaka.

Prisutni su bili predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici ambasada stranih država u BiH, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, predstavnici Ambasade SAD u BiH i delegacija grada Doboja.

Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske u otadžbini sredinom oktobra 1944. godine, pod pritiskom partizanskih snaga, prelazi sa svojim jedinicama iz Srbije u istočnu Bosnu. Na planini Ozren u blizini sela Boljanić, kod Doboja, od 22. oktobra do 1. novembra 1944. godine bilo je osposobljeno novo uzletište.

Sa ovog uzletišta 1. novembra 1944. godine u Italiju je poletio avion sa šefom američke vojne misije, pukovnikom Robertom Mekdauelom, kapetanom Džonom Milodragovićem i poručnikom Majklom Rajačićem.

Sa uzletišta u Boljaniću 27. decembra 1944. godine za Italiju je odletio kapetan Nik Lalić, te radio-telegrafista Artur Džibilijan.

Posljednja evakuacija sa Ozrena obavljena je krajem februara 1945. godine po vrlo hladnom vremenu. Tada su u dva transportna aviona „C-47“ u pratnji nekoliko lovaca evakuisani preostali Amerikanci.