Bolnica „Srbija“ obilježila krsnu slavu Svete vrače Kozmu i Damjana

4
Foto: SRNA

U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu danas je obilježena slava ove ustanove Sveti Kozma i Damjan.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija rekao je da su ove sedmice mnogim manifestacijama obilježili i veliki jubilej – 100 godina postojanja zdravstvene ustanove u Kasindolu, gdje su 1921. godine prvi pacijenti ušli u tadašnje lječilište.

Šešlija je naveo da je ovu godinu obilježila pandemija virusa korona tokom koje su zdravstveni radnici dali značajan doprinos u očuvanju zdravstvenog sistema regije i Republike Srpske.

– Ta borba još traje i nadam se da će se u narednom perodu okončati pobjedom zdravstvenog sistema nad pandemijom – rekao je Šešlija.

Glavna medicinska sestra Borjana Petrović rekla je da nema naznaka kada će pandemija virusa korona početi da jenjava.

Ona je podsjetila da se Bolnica u prošloj godini našla u vrlo teškoj situaciji kada je 40 tehničara imalo infekciju virusa korona, ali su se, na sreću, izborili sa svim tim.

Prvo lječilište za plućne bolesnike u Kasindolu otvoreno je 1921. godine prijemom prvih pacijenata. U narednim godinama preraslo je u sanatorijum i lječilišta za tuberkulozne bolesnike.

Od 1992. godine bolnica Kasindo postala je opšta gdje su se liječili i brojni vojnici i civili ranjeni u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U julu 2017. godine položen je kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu. U novi objekat, u martu 2019. godine, smješteni su prvi pacijenti.

Bolnica „Srbija“ danas je moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova, u kojoj je zaposleno 420 radnika, a medicinska zaštita dostupna je za oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.