Borelj: EU planira da promijeni odbrambenu strategiju zbog situacije u Ukrajini

2
Foto: European Union

Evropska unija namjerava da promijeni svoju višegodišnju odbrambenu strategiju „Strateški kompas“ zbog događaja u Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji EU u Pragu.

– „Strateški kompas“ će i dalje biti na snazi, njegova načela moraju biti realizovana, ali smo već počeli da razmišljamo o tome kako da se adaptiramo na novu situaciju. Ta nova situacija je odredila naše buduće odnose sa Rusijom i nove geopolitičke orijentacije u svijetu. Danas je svijet mnogo opasniji nego krajem prošle godine – rekao je Borelj.

Prema njegovim riječima, „Strateški kompas“ se razvijao, razmatrali su ga i usaglašavali prije početka događaja u Ukrajini.

On je priznao da se u ovom dokumentu razmatraju različite varijante razvoja događaja, različite prijetnje, ali da događaji koji su danas aktuelni nisu predviđeni ovim dokumentom.

Lideri Evropske unije su krajem marta utvrdili višegodišnji program „Strateški kompas“ koji bi pojačao jačanju saveza u sferi odbrane i bezbjednosti.

U dokumentu se navodi da bi EU trebalo da ima mogućnost da samostalno ili zajedno sa partnerima reaguje na nastalu krizu.

S tim u vezi „Strateški kompas“ podrazumijeva formiranje evropskih snaga za brzo reagovanje, koje čini 5.000 ljudi.

Zemlje EU, u okviru nove odbrambene strategije, bi trebalo da sprovode zajedničke vježbe na moru i kopnu, da povećavaju vojnu mobilnost, učvršćuju civilne i vojne misije u okviru Opšte politike za odbranu i bezbjednost.

Kako je pojasnio šef evropske misije nije riječ o formiranju jedinstvene evropske vojske.

Šengenske vize ne garantuju ulazak Rusa u EU

Činjenica da ruski turista ima šengensku vizu je preduslov za ulazak u EU, ali nije garancija da on može da uđe u konkretnu zemlju, rekao je Borelj.

– Šefovi diplomatija EU su se dogovorili na neformalnom sastanku u Pragu 30-31. avgusta da zemlje EU moraju da obezbijede kontrolu svojih granica i svih koji ulaze u Uniju. Odnosno, vize nisu garancija da ruski turista može da uđe u tu ili neku drugu zemlju. To je preliminaran uslov, ali turista mora na granici da bude prekontrolisan i postoji mogućnost da ga ne puste – pojasnio je šef evropske diplomatije.