Borelj: Nema ograničenja na ruski izvoz đubriva i prehrambenih proizvoda

2
Foto: Vanden Wijngaert/AP

Sankcije EU ne sadrže i neće sadržavati nikakva direktna ograničenja na ruski izvoz đubriva i prehrambenih proizvoda i bilo kakve zabrane njihovog plaćanja, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Borelj je poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekao da novi paket antiruskih sankcija ne sadrži „ništa novo“ i da se može smatrati poboljšanom verzijom paketa koji je sada na snazi.

On je rekao da su od početka uvođenja sankcija „hrana i đubrivo bili potpuno van paketa“, prenio je TASS.

Borelj je naglasio da su, prema EU, svi globalni problemi sa hranom uzrokovani samo blokiranjem izvoza žitarica zbog sukoba u Ukrajini.

On se nada da će Rusija, Ukrajina i Turska na razgovorima u Istanbulu postići dogovor o izvozu žita iz Ukrajine morskim putem.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da je prehrambena kriza u svijetu nastala mnogo prije početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i da je posebno izazvana pandemijom virusa korona i pogrešnim procjenama zapadnih zemalja.

On je ocijenio da je trenutna situacija pogoršala krizu sa hranom i da su sankcije Zapada postale jedan od ključnih razloga za prekid snabdijevanja hranom.