Borelj: Odgovornost u BiH da nose domaći političari

6
Foto: EU

Odgovornost u BiH za put ka Evropskoj ini nose domaći političari, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH-Evropska unija.

– Domaći političari moraju raditi na terenu. Malo šta mi iz Brisela možemo uraditi – rekao je Borelj.

Istakao je da EU posvećena evropskoj perspektivi.

On je nakon petog sastanka Savjeta stabilizaciju i pridruživanje rekao da te prilike sada treba iskoristiti, odnosno taj podstrek, i sprovesti odlučne reforme kako bi Bih napredovala, uz napomenu da je to „najviši nivo institucionalnog angažovanja između EU i BiH“.

– To je prilika da se analizira dosadašnji rad u cilju članstva BiH u EU i šta još treba da se uradi. Sastajemo se u ovom formatu nakon dvije godine. Prošle godine to nije bilo moguće zbog političke blokade zemlje, ali smo to danas uspjeli jer je BiH prešla od političkog ćorsokaka do političke prilike i ta rečenica sumira ono što se dogodilo u proteklih godinu dana – rekao je Borelj.

Foto: EU

Borelj je naglasio da je njegov zadatak da ohrabri političke lidere u BiH da riješe probleme kroz dijalog.

– Mi podržavamo dijalog i svaki prijedlog od svakoga ko ima dobru volju da pokuša da doprinese tome da se BiH okrene konstruktivnoj agendi u skladu sa perspektivama EU. Naša uloga je da podstičemo dijalog kako bismo izbjegli jednostrane postupke i da od svih tražimo da približe BiH Uniji – dodao je Borelj.

Borelj je pojasnio je da tokom konferencije za novinare nijednom nije pomenuo konkretno Republiku Srpsku kada je govorio o retorici podjele u BiH, već da se time „obratio svima“.