Borelj: Poljska se mora pridržavati „pravila kluba“

7
Foto: trthaber.com

EU će dati „čvrst odgovor“ na presudu poljskog Vrhovnog suda kojom se osporava primat zakona evropskog bloka, a Poljsku će pozvati da se „pridržava pravila kluba“, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj.

Borelj je za Rojters izrazio zabrinutost Evropske komisije zbog prošlonedjeljne presude Vrhovnog suda Poljske, ali nije precizirao koje bi korake mogao preduzeti u vezi sa tim.

Upitan tokom samita Ukrajina-EU kako će EU odgovoriti na presudu poljskog Ustavnog suda, Borelj je rekao da će „to biti čvrst odgovor“.

– Mora biti jasno – član ste kluba, morate se pridržavati klupskih pravila! I najvažnije pravilo kluba je da je evropski zakon iznad nacionalnog – naglasio je Borelj.

On je istakao da države članice EU moraju prihvatiti primat prava EU jer u suprotnom blok ne može „raditi kao unija“.

Poljski Ustavni sud presudio je da dijelovi zakona EU nisu u skladu sa Ustavom zemlje, potkopavajući centralno načelo evropskih integracija podstičući diskusiju da bi Poljska jednog dana mogla napustiti EU.

Presuda Ustavnog suda uslijedila je nakon produženih sporova u kojima su mnoge članice bloka optužile Poljsku za ograničavanje nezavisnosti medija i sudova.