Borelj pozvao članice EU da pojačaju pomoć Ukrajini

7
Foto: European Union

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je članice EU da zadrže i pojačaju svoju podršku Kijevu usred protesta Mađarske i izrazio nadu da blok neće biti podeljen po tom pitanju.

– Mađarski premijer Viktor Orban putuje po svijetu, posjetio je i predsjednika Emanuela Makrona – čak je išao i u Argentinu. Da, to je nešto što će sigurno biti na dnevnom redu Savjeta EU za spoljne poslove. Nadam se da evropsko jedinstvo neće biti narušeno, jer ovo nije trenutak da oslabimo našu podršku Ukrajini, naprotiv, trenutak je da je povećamo – rekao je Borelj, odgovarajući na pitanje o negativnom stavu Mađarske i kako bi to moglo da se riješi.

Mađarska je u novembru odbila da odobri osmu tranšu od 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, uz obazloženje da Kijev nije dao garancije da mađarske kompanije neće biti stavljene na njenu crnu listu „sponzora rata“.

EU trenutno pokušava da postigne dogovor o 20 milijardi evra vojne podrške Ukrajini u naredne četiri godine. Brisel, takođe, namjerava da u budžet EU uključi još 50 milijardi evra za obezbeđivanje makrofinansijske pomoći Kijevu do 2027. godine, ali odobravanje ovih planova trenutno blokiraju i pojedine zemlje EU, na čelu sa Mađarskom. Budimpešta je više puta skrenula pažnju da Ukrajina još nije obrazložila ni šta je sa sredstvima koja su joj već obezbijeđena.

Štaviše, Mađarska poziva članice EU da ne uključuju pregovore o pristupanju Ukrajine u dnevni red samita EU ove sedmice, već da ga odgode za pet do deset godina dok izgledi za stratešku saradnju sa tom zemljom ne postanu jasniji.