Borelj: Sporazumi Beograda i Prištine se moraju poštovati

7
Foto: Omer Messinger/European Union

Sporazumi Beograda i Prištine moraju da se poštuju, izjavio je visoki predstavnik EU spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj poslije sastanka sa predstavnicima prištinskih privremenih institucija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj rekao je nakon što se susreo sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem da su neprihvatljive podjele i akcije poput paljenja automobila Srba koji su tablice na vozilima zamijenili tablicama „RKS“.

– Razgovarali smo o situaciji na sjeveru Kosova. Remetilačke radnje, kao što su paljenje automobila, su neprihvatljive – napisao je Borelj na Tviter nalogu i pozvao sve strane da se ponašaju uzdržano.

Borelj je naveo da je sa Kurtijem razgovarao o putu ka normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kurti se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Priština Miroslavom Lajčakom, a razgovarano je o elementima okvira sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa uzajamnim priznavanjem, odluci o registarskim tablicama, energetici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova saopštilo je da je do juče 20 vlasnika automobila preregostrovalo vozila, od kojih su tri zapaljena – dva u Leposaviću i jedan u Zubinom Potoku.

Kosovska policija je u utorak, 1. novembra, počela primjenu sporne odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na oznake „RKS“, dok iz Srpske liste upozoravaju da ovu mjeru neće poštovati i da će poslije prve novčane kazne uslijediti odgovor mirnim i demokratskim putem.