Borenović i Crnadak nosioci kompenzacionih lista PDP-a?

156
Foto: PDP

Faktor magazinu je iz više izvora potvrđeno da je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, sam sebe stavio kao nosioca kompenzacione liste za Parlament BiH i tako praktično obezbijedio još jedan mandat poslanika.

Slično je uradio i Igor Crnadak, koji nosi kompenzaciju PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, i praktično je osigurao još četiri godine u Parlamentu Republike Srpske.

Crnadak se stavio kao 17. na redovnoj listi PDP-a u Izbornoj jedinici 3, u pokušaju da se pokaže kao neko ko pruža novu šansu mlađim.

Ovako je to sve ispalo jako licemjerno prema biračima, navodi Faktor.

Stavljanje na kompenezaciju i to kao prve na listi, jednostavno, znači siguran prolaz u Skupštinu.

Rok za podnošenje kompenzacionih lista za opšte izbore u oktobru istekao je u utorak u 16 časova.

Iako partije danas nisu bile voljne da podijele imena kandidata koja su stavljena na liste podnesene Centralnoj izbornoj komisiji BiH, u velikom broju slučajeva se radi o kandidatima manjih stranaka koje su dogovorile koalicije, čime su obezbijedile učešće u parlamentima nakon izbora, bez čega ne bi bile u stanju da pređu izborni prag.

U PDP-u očigledno nisu mislili tako.

Kako je objašnjeno u CIK-u BiH, kompenzacioni mandati će biti raspodijeljeni na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnu zastupljenost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetima.

Inače, od 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 20 će ih biti s kompenzacionih lista, dok će ih iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biti pet od ukupno 14.

U Parlamentu Federacije BiH biće 25 kompenzacionih mandata od ukupno 98 mandata, koliko čini taj dom, dok će od 28 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH njih sedam biti izabrano s kompenzacionih lista.

Inače, mandati s kompenzacionih lista neće biti štampani na glasačkim listićima za izbore 2. oktobra.