Bosančić: Skupština odlučuje o poskupljenju parkinga, Stanivuković da povuče odluku

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka Boran Bosančić pozvao je gradonačelnika Draška Stanivukovića da povuče odluku o poskupljenju parkinga u gradu jer to može donijeti samo gradska Skupština, te najavio da će pokrenuti ocjenu zakonitosti pravilnika pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

Bosančić je naveo da je Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske upravljanje parkinzima definisano kao komunalna djelatnost od posebnog javnog interesa, te da je za određivanje cijene komunalnih usluga ovlašćena isključivo Skupština grada, a što je navedeno u članu 38 stav 11 Statuta grada, saopšteno je iz Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka.

– To znači da odbornici, koje su birali građani, jedini mogu donijeti odluku o promjeni cijene parkinga, a ne da se to uređuje nekim pravilnicima. Na taj način dobijamo transparentnost i omogućava se svakom građaninu da ima glas u procesu odlučivanja o pitanjima koja direktno utiču na njihove svakodnevne živote – istakao je Bosančić.

Najavio je da će pokrenuti ocjenu zakonitosti ovog pravilnika pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

Bosančić je podsjetio da je prije nekoliko dana apelovao na gradonačelnika Banjaluke da odustane od sporne odluke, koja je izazvala revolt Banjalučana s obzirom na to da ovo poskupljenje predstavlja dodatno opterećenje za njihove budžete.

Cijena parkinga u svim tarifnim zonama u Banjaluci od danas je povećana.