Božović: Zbog napada na svetinje preci nam se u grobu prevrću

50
Foto: ekspres.net

Glumački bard Petar Božovć je ostvario više od 200 filmskih, pozorišnih i uloga u serijama. Njegov rad na filmu i u pozorištu jednako je vrijedan.

Dobitnik je prestižne glumačke nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos glumi i dosadašnjoj karijeri.

Neki od važnijih filmova i serija u kojima je igrao su „Leptirica“, „Tajna Nikole Tesle“, „Čudo neviđeno“, „Tajvanska kanasta“, „Otac i sin“, „Lepota poroka“, „Već viđeno“, „U ime naroda“, „Vuk Karadžić“, „Braća po materi“, „Balkan ekspres 2“, „Noć u kući moje majke“, „Apis“, „Čaruga“, „Crni bombarder“, „Volim i ja nerandže… no trpim“, „Složna braća“, „Lepa sela lepo gore“, „Nož“, „Gorski vijenac“, „Bumerang“, „Siroti mali hrčki“, „Optimisti“, „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, “Ustanička ulica“…

Božović u razgovoru za portal Borba kaže da mu se ne dopada sve ovo što se dešava u Crnoj Gori.

– Posle sramnog priznavanja lažne države Kosovo začudilo još mnogo stvari, a mislio sam da me ništa poslije toga ne može iznenaditi od vlasti u Crnoj Gori. Poslije ovog ataka na svetinje SPC-a, ne čudi me više ništa. Svi preci nam se prevrću po grobovima – kaže Božović.

Nada se da bezumnici neće dozvoliti da se dogodi „ne daj Bože nešto što niko ne želi, ipak smo mi braća“.

– I trebalo bi da nas to stalno opominje, pogotovo primjeri iz bliskih istorijskih događaja. Tih rana imamo dovoljno koje još nisu zarasle, nove nam ne trebaju. Nadam se da će nas istorija nečemo naučiti i da ne zovemo pomoć iz inostranstva i da ne izmišljamo druge neprijatelje nego da se pogledamu u oči, šta smo i kakvi smo i gdje smo pogriješili. Treba da sjednemo i kažemo, nas je malo, a njih mnogo i da pročitamo malo istoriju – poručio je Božović.

Na pitanje da li Đukanović treba da pročita tu istoriju i da se sjeti šta je bio prije 30 godina, a šta danas, Božović dodaje:

„Ne bih pominjao nepomenike u Crnoj Gori“.

Ranije je istakao da je jedan pjesnik rekao da je između Srbije i Crne Gore dlaka granica i da „Tara i Morava među sobom nemaju nikakvih problema“.

Govoreći o tome da li je „umrla stara Crna Gora“, kako je rekao Matija Bećković, Božović je rekao:

„Meni su umrli i majka i otac, ostale su mi Crna Gora i Srbija. Ako umru i njih dvije, opet ću biti siroče.“