Brnabić: Saradnja sa Vladom u Prištini zavisiće od nje same

20
Foto: Reuters/Vasily Fedosenko

Od implementacije Briselskog sporazuma, odnosa prema nelegalnim taksama i odnosa prema Srbima na Kosovu i Metohiji zavisiće odnos Beograda prema novim privremenim institucijama u Prištini, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Upitana o sporazumu Kurtija i Ise Mustafe, kao i o tome kako će izgledati buduća saradnja sa kosovskom Vladom i da li planira da se sastane sa Kurtijem, Brnabićeva je rekla da će saradnja zavisiti prije svega od privremene prištinske Vlade u odnosu na ono što oni imaju da pruže i kako se odnose prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

– Spremna sam na razgovore sa svima da bih unaprijedila položaj Srba na KiM ili bilo gdje drugdje, uključujući i Kurtija – istakla je Brnabićeva.

Naglasila je da je Beograd uvijek bio spreman za razgovor i saradnju, uključujući razgovor i o najtežim temama.

– Od njih će zavisiti kako će to izgledati – dodala je premijerka.

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo što zahvaljući jedinstvu srpskog naroda na KiM Srpska lista u kosovskoj skupštini ima 10 predstavnika.

– Zahvaljući tome, mi smo danas daleko snažniji politički faktor na KiM nego što smo bili u prošlosti – rekla je Brnabićeva.

Ima, kaže, nekih tema koje su otvorene i procesa koji su pokrenuti, a nisu završni, prije svega Briselski sporazum i osnivanje ZSO.

Navela je da je to međunarodna obaveza Prištine, kao što je i ukidanje taksi međunarodna obaveza i odnosu na Cefta sporazum i prema EU.

– U odnosu na te dvije stvari, implementaciju Briselskog sporazuma i na to kako se odnose prema nelegalnim taksama na robu iz centralne Srbije zavisiće i naš odnos prema privremenim institucijama u Prištini, a za razgovor smo uvijek spremni jer je to jedini način da imamo bolju, stabilniju i predvidljiviju budućnost za sve nas u ovom dijelu Evrope – poručila je Brnabićeva.