Brnabić: Srbija i Republika Srpska bliže i ujedinjenije nego što su ikada bile

8
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da su Srbija i Srpska bliže i ujedinjenije nego što su ikada bile.

Brnabićeva je na otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ istakla da je cilj manifestacije da dodatno približi Republiku Srpsku i Srbiju i da se ojačaju neraskidive veze srpskog naroda sa obje strane Drine.

– Mi smo u te veze i njihovo jačanje uložili jako mnogo vremena, energije, emocije, znanja novca i trudićemo se da u budućnosti uložimo još više – rekla je Brnbićeva u obraćanju na otvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija od 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao premijer, uložila više od 107 miliona evra u projekte Srpskoj, među kojima su izgradnja auto-puta Rača-Bijeljina, prva banka humanog mlijeka, Dom kulture u Nevesinju, izgradnja više vrtića i rekonstukcija škola, pomoć u borbi protiv virusa korona.

– Planiramo dodatno da uvećamo u laganja kako bi stigli do svake opštine, sela, zaseoka u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH gde živi srpski narod – poručila je Brabićeva.

Foto: SRNA

Ona je naglasila da su ova ulaganja pokazatelj da je Srbija posvećena Srpskoj i da priče o specijalnim paralelnim vezama nisu samo puke floskule, već od životne važnosti.

Brnabićeva je naglasila da je saradnja Srbije i Republike Srpske nešto prirodno i logično i da je zasnovana na međunarodnom pravu.

– Dejtonski mirovni sporazum pruža nam pravni osnov za negovanje specijalnih paralelnih veza sa Republikom Srpskom uz naravno kontinuirani interes za negovanje i razvijanje saradnje sa BiH. Gradimo mostove prijateljstva sa svima u regionu – rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da je jačanje regionalne saradnje jedini put napretka za sve.

– Životni interes Srbije su mir i stabilnost kao preduslov za dalji ekonomski napredak i ekonomsko jačanje, za bolji životni standard našeg naroda svuda gde živi i svih građana Srbije – rekla je Brnabićeva.

Foto: SRNA

Ona je navela da je vizija Srbije vizija otvorenog Balkana u okviru kojeg nema granice za ljude, robu, kapital, usluge, u okviru kojeg se mladi povezuju, privrede sarađuju i postaju sve konkurentnije i investitori sve više dolaze.

– Naša posvećenost Srpskoj nije u suprotnosti sa tom i takvom vizijom Balkana, već je potpuno u skladu s njom – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je ponosna što Srbija i Srpska danas zajedno obilježavaju najvažnije istorijske datume, poput Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, proboja Solunskog fronta, što zajedno odaju počast mnogobrojnim srpskim žrtvama, a posebno u Drugom svjtskom ratu na stratištima u Jasenovcu.

– Izgradnja memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i u Beogradu nam je u samom vrhu prioriteta buduće saradnje. Konačno, čini mi se, a i konkretni pokazatelji govore dovoljno o ovome, bliži smo i ujedinjeniji nego što smo ikada bili – rekla je Brnabićeva.

Foto: SRNA