Broćeta: Migrantski centar u Lipi poruka da Srbi nisu dobrodošli

20
Foto: Klix.ba

Izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa kod Bihaća poruka je da Srbi nisu dobrodošli u Federaciji BiH (FBiH), kaže delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

– Činjenica da su vlasti FBiH u veoma kratkom roku uspjele napraviti, slobodno mogu reći, urbano naselje za smještaj migranata u srpskom selu Lipa jasan je pokazatelj da su efikasne jedino kada je riječ o uzurpaciji i uništavanju srpske imovine u FBiH – izjavio je Broćeta Srni.

On je ukazao da, sa druge strane, na dnevni red nikada neće doći niz problema sa kojima se suočavaju srpski povratnici širom Federacije BiH.

– Kako ga nazvaše prihvatni centar je do sada najhumanije utočište za migrante, pa sa pravom možemo sumnjati da je to možda i trajno rješenje. Kako god bilo, prijeratnim stanovnicima je poslata jasna poruka da tu više nemaju šta da traže, a i nama ostalima da se zapitamo šta nas čeka sutra i da li će možda Drvar, Grahovo ili Glamoč biti nove lokacije za smještaj migranata da bi konačno bila razbijena i najhomogenija srpska teritorija u FBiH – naglašava Broćeta.

On je osudio izgradnju migrantskog centra u srpskom selu Lipa.

– To im ne bismo dozvolili da nisu podmuklo, daleko od očiju javnosti iskoristili trenutnu situaciju u BiH – dodao je Broćeta.

Iz Međunarodne organizacije za migracije danas je saopšteno da je kamp „Lipa“ kod Bihaća spreman za šatorski prihvat do 1.000 migranata i izbjeglica.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi, bude formiran migrantski centar.