Broćeta: Nastavlja se legalizacija pljačke i otimanja srpske zemlje u FBiH

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat u Domu naroda parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao rni da se nastavlja legalizacija pljačke i otimanja srpske zemlje širom FBiH, poručivši da su tu zemlju i turski đonovi gazili 500 godina, ali da je ona opet ostala srpska.

Broćeta je rekao da tako svake godine lokalne zajednice u FBiH donose nove prostorne, urbanističke, regulacione, pa čak i urbanističko-tehničke saglasnosti daleko od očiju javnosti.

– Pokušavaju vjekovni grunt poslati u zaborav i na tom istom gruntu, koji svjedoči da je to srpska zemlja vjekovima unazad, postavljaju zelene površine, grade zgrade, vjerske objekte i slično – rekao je Broćeta.

On je istakao da bi sve prošlo neopaženo od javnosti, jer u mnogim lokalnim zajednicama u FBiH skoro da i nema srpskih predstavnika u organima vlasti, da, kako kaže, mržnja nije jača od svega, pa su tako ne nedavnoj javnoj raspravi u Vogošći poručili da „Srbi na cipelama mogu ponijeti svoju zemlju“.

– Isti ti srbomrzci moraju da znaju da je srpska zemlja širom Federacije mnogo dublje nego što zagazi đon od cipela, kao i to da su je turski đonovi gazili 500 godina, a ona opet ostala Srpska, pa će tako biti i poslije ovog bjesomučnog pokušaja satiranja svega što je srpsko u FBiH – naglasio je Broćeta.

On je rekao da je malo Srba ostalo u FBiH, ali i to malo će predati potomcima ono nasljedstvo njihovih predaka, i to „moraju da shvate čaršijaši“.

Javna rasprava o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period 2016. do 2036. godine, koja je održana ove sedmice, samo je malo odškrinula vrata gomile problema koje imaju Srbi u opštini Vogošća, koji tvrde da im se bezočno otima imovina bez ikakve nadoknade, uz poruku odbornika da „srpsku zemlju mogu odnijeti na cipelama“.

Gordana Pajdaković, jedna od rijetkih Srpkinja koja se vratila na svoju imovinu u Vogošći, rekla je da bošnjačke velmože iz Sarajeva pokušavaju da joj otmu imovinu u Vogošći koja je bila u vlasništvu njenih roditelja i pradjedova od Osmanskog carstva do danas, te poručila da im to neće poći za rukom.

Pajdakovićeva je rekla da u opštini Vogošća ima puno zemlje u dvije parcele, a riječ je o 80 dunuma.

O otimačini srpske zemlje govorio je i Branimir Trifković.

– Riječ je o našem privatnom zemljištu koje se nalazi i na teritoriji Novog Grada, Vogošće, Ilidže. Što se mene tiče, moje privatno vlasništvo se nalazi na teritoriji Žuči i u pitanju je nekakva zelena površina koju oni žele da postave na tom dijelu i da nemamo pravo tu da gradimo ni objekte, ni kuće, ni bilo šta – izjavio je Trifković nakon javne rasprave.