Broćeta: Spremna sam da idem sa svojim narodom u Lipu, ne želimo migrante

37
Foto: Vasilija Broćeta

Ministar rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih lica Livanjskog kantona Vasilija Broćeta rekla je Srni da je protiv smještanja migranata bilo gdje na prostoru Federacije BiH i posebno osudila premještanje migranata iz Bihaća u selo Lipa.

– Spremna sam ići u Lipu, stati sa mojim narodom i usprotiviti se premještanju migranata. Kako sada kad su donesene naredbe i odluke koje se moraju poštovati, neko ih krši i za njih ne važe – upitala je Broćeta, ocjenjujući izmještanje migranata u Lipu kao poražavajući potez.

Broćeta je istakla da vlasti u FBiH ne mogu da odgovore gorućim problemima.

– Kada su nam potrebni karantini za smještanje zaraženih virusom korona gotovo da nije bilo rješenja za taj problem, a sada kamp za 1.000 migranata nikne za nekoliko dana – ukazala je Broćeta.

Iz Međunarodne organizacije za migracije danas je saopšteno da je kamp „Lipa“ kod Bihaća spreman za šatorski prihvat do 1.000 migranata i izbjeglica.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi, bude formiran migrantski centar.