Broćeta: Sramna i skandalozna odluka Gradskog vijeća u Mostaru o ćirilici

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sramna i skandalozna odluka mostarskog Gradskog vijeća da se ne dozvoli ćirilica u nazivima ulica u užem jezgru grada Mostara, gdje Srbi žive vijekovima unazad, ukazuje na težak i loš položaj Srba u Federaciji BiH, rekao je delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

– Posljednja dešavanja u Mostaru, kao i mnoga druga dešavanja govore nam da FBiH, nažalost, još živi u 1995. godini, što je jasna poruka sve manjem broju Srba na ovom prostoru – naveo je Broćeta, a prenosi Srna.

On je ukazao na veoma loš položaj Srba u FBiH.

– Šta drugo očekivati u zemlji apsurda i presedana kad se u FBiH na 90 odsto njene teritorije ne dozvoljava narodu koji vijekovima tu živi da piše svojim pismom, govori svojim jezikom, ali i niz drugog što je osnova postojanja svakog naroda, pa tako i srpskog – rekao je Broćeta.

On je naveo da FBiH Srbe nikada neće uvažavati kao konstitutivni narod.

– Jednostavno, FBiH nas nikad neće uvažiti kao konstitutivni narod na cijeloj svojoj teritoriji, a u tome joj pomaže međunarodna zajednica koju po svemu sudeći to ne zanima. A zašto bi i zanimalo kad je ta ista međunarodna zajednica pomagala nestajanje našeg naroda sa ovih prostora stavljajući se otvoreno na drugu stranu – naglasio je Broćeta.

Gradsko vijeće Mostara u utorak, 14. novembra, usvojilo je odluku o adresnom registru ovog grada i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.