Bubić: Ubrzanje krivičnog postupka protiv Dodika nema uporište u zakonu

9
Foto: RTRS

Zakazivanje glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postpuka, koje u osnovi nema ni uporište u zakonu, rekao je za RTRS advokat Goran Bubić.

– Znamo za jedan broj postupaka, koji traju godinama, a ovdje imamo situaciju gdje je glavni pretres zakazan jednom očigledno neprihvatljivom brzinom – zaključuje Bubić.

Dodaje, da ovo samo potvrđuje i dosadašnji tok postupka.

– Imali smo imali situzaciju da uopšte nije razjašnjena tvrdnja odbrane o nelegitimnosti Kristijana Šmita niti mogućnosti da OHR donosi zakone. Prethodno se Tužilaštvo BiH pozivalo na stavove bonskih zaključaka, umjeto na Ustav BiH. Isto tako u pogledu na Kristijana Šmita, pozivali su se na službenu stranu OHR, što je nevjerovatno – napominje Bubić.

Navodi da se Tužilaštvo BiH poziva na službenu stranicu, umjesto na validan akt, što je nedopustivo.

– Možemo očekivati da sud kaže da se to razjasni u žalbenom postupku, zato nije ni slučajno da javnost u Srpskoj ne izražava nikakvo poštovanje prema Sudu BiH, uopšteno zbog odnosa pravosuđa prema Ustavu BiH. Ovakvo ponašanje ugrožava suverenitet BiH – naglasio je Bubić.