Budimir: Jedino odlaskom stranih sudija moguće doći do političke stabilnosti

1
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je danas u Banjaluci da jedino odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda u BiH može doći do političke stabilnosti.

Komentarišući da je jedan od prioriteta u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH na putu ka EU rješavanje pitanja ustavnog suda, Budimir je podsjetio da je i Dejtonskim mirovnim sporazumom bilo predviđeno da strane sudije u BiH budu u određenom prelaznom periodu.

– Jedan od političkih stavova Republike Srpske jeste da se ta preporuka poštuje i da tek odlaskom stranih sudija u BiH možemo da dođemo do trajnog političkog rješenja i političke stabilnosti – rekao je Budimir.

On je dodao da je pitanje članstva u EU vrlo složeno pitanje od kada je počeo sukob u Ukrajini, te da je teško govoriti da li se i kada može očekivati da BiH uđe u ovu uniju.

– Nisam evrofanatik, nego više evroskeptik kada je riječ o prostoru koji i oni čak diskriminišuće nazivaju zapadni Balkan, tako da ćemo vidjeti kako će se ta dinamika odvijati – rekao je Budimir.