Budimir: Republika Srpska izdvaja znatna sredstva za školovanje studenata

6
Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da Srpska izdvaja znatna sredstva za školovanje studenata, koje je pozvao da ostanu u Republici.

Budimir je na svečanosti povodom otvaranja otvaranja zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci istakao da Srpska daje sve od sebe kada je riječ o ulaganju u univerzitete Republike Srpske.

– Nova zgrada fakulteta je još jedan napor Republike Srpske da preživimo – rekao je Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zahvalio je predsjedniku Srpske, srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru Radovanu Viškoviću i resornom ministru Budimiru za podršku Univerzitetu i svim fakultetima.

Gajanin je rekao da je u novi objekat, površine 7.300 metara kvadratnih, uloženo 11,7 miliona KM.

– Realizacijom ovog projekta mnogo smo naučili i siguran sam da ćemo u svim sledećim projektima biti još bolji – rekao je Gajanin, koji je poželio srećno useljenje u novu zgradu nastavnom kadru fakulteta i studentima.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Saša Čvoro rekao je da je taj fakultet osnovan 1996. godine kao izraz htijenja životvornosti Republike Srpske.

– Fakultet danas školuje visokostručni kadar i institucija je na kojoj se školuju budući stručnjaci širokog znanja – rekao je Čvoro u obraćanju prisutnima.

On je dodao da bez podrške institucija Republike Srpske ne bi bilo moguće realizovati kapitalni projekat izgradnje nove zgrade, ističući da je predsjednik Srpske Milorad Dodik pružio nesebičnu podršku tom projektu.

– Želimo jasno da poručimo da je ovo naša zajednička kuća – rekao je Čvoro.

Vršilac dužnosti dekana Šumarskog fakulteta Zoran Govedar rekao je da se zahvaljujući novom objektu mogu očekivati i bolji rezultati rada.

On je podsjetio da je Fakultet osnovan 1992. godine i da školuje kadar sposoban da odgovori svim naučnim izazovima te oblasti.

– Obrazovanje je stvarni ključ slobode – poručio je Govedar.

Svečanosti povodom otvaranja zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prisustvuju predsjednik Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, članovi akademske zajednice i studenti Univerziteta u Banjaluci.

Gradnja objekta počela je 2012. godine, a sredstva za završetak radova obezbijedila je Vlada Republike Srpske 2021. godine, rečeno je Srni iz Univerziteta.