Budimir: Sankcije će dati još veću snagu borbi za interese Republike Srpske

2
Foto: presscentar.uns.org.rs

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir ocijenio je da američke sankcije ne samo da neće spriječiti demokratski izabrane predstavnike srpskog naroda da postupaju u skladu sa Ustavom i zakonom, nego će im dati veći žar, snagu i energiju da nastave da brane interese srpskog naroda i Republike Srpske.

Budimir je rekao da su SAD ponovo pokazale da su jedan od glavnih političkih faktora nestabilnosti u BiH i da one demokratski kapacitet složenog društva kao što je BiH umanjuju time što predstavnike srpskog naroda kažnjavaju na bestijalan i brutalan način i mimo svih pravila.

– Ono što sada vidimo u BiH pokazuje da se SAD vraćaju praksi iz devedesetih godina, kada je Lisabonski sporazum bio predložen kao rješenje za mir i kojim se mogao izbjeći građanski rat u BiH. Sada su to ponovo uradile na način da predstavnike Republike Srpske stave na tu listu samo zato što su radili u skladu sa Ustavom i zakonom – rekao je Budimir.

On smatra da to pokazuje da BiH, ako želi u budućnosti da funkcioniše kao jedna država na osnovu Ustava koji je i međunarodni ugovor, to može da uradi samo uz sporazum i konsenzus izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

– Miješanje SAD u BiH do sada se pokazalo kao štetno i vodi BiH u produbljavanje kriza. Nadam se da i na strani bošnjačkog naroda postoji politička elita koja je spremna da u budućnosti gradi odnose sa druga dva konstitutivna naroda u skladu sa Ustavom i zakonom – naveo je Budimir za Srnu.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije srpskom članu Predsjedištva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejtonskih akcija.

Ranije su američke sankcije uvedene i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.