Budimir: Uticaj Amerike presudan u FBiH, Dodik je potpisao sporazum sa narodom

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir ocijenio je da oglašavanje američkog ambasadora Majkla Marfija o unutrašnjim političkim pitanjima najbolje govori o tome koliko je BiH suverena i istakao da je poražavajuće što takvo djelovanje u Federaciji BiH postaje presudan faktor.

– Mene kao građanina brine to što lokalni politički akteri u FBiH ne vide da imaju odgovornost prema ovoj zemlji. Moraju da preuzimaju odgovornost mimo onih koji dolaze sa strane i zastupaju svoj interes, koji nisu u vezi sa životima građana Republike Srpske i FBiH – istakao je Budimir, komentarišući za Srnu saopštenje Ambasade SAD u kojem se navodi potreba izmjene Dejtonskog sporazuma, a nakon dogovora političkih predstavnika u Laktašima.

Budimir je istakao da Republika Srpska vodi suverenu politiku, što je normalno u predstavničkoj demokratiji.

– Ono što imamo sa druge strane nije dobro za budućnost BiH i mlade ljude koji ovdje treba da žive. Ako izostane dogovor, odgovornost je na političarima u Federaciji koji dopuštaju da pritisci budu presudni u donošenju njihovih odluka. S druge strane, konstantna je i odgovornost stranog faktora – istakao je Budimir, koji je i profesor međunarodnih odnosa.

On je naveo da je riječ o uticaju Anglo-Amerikanaca, koji ne odustaju od miješanja u unutrašnje prilike BiH, te pokušavaju da nametnu tezu da su oni glavni arbitri prilikom donošenja svih odluka.

– To je porazno. Pokazuje da je BiH najgori oblik kolonije – dodao je Budimir.

Govoreći o izjavi Kristijana Šmita da bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ako BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU, trebalo da potpiše izjavu o lojalnosti prema BiH, Budimir je naglasio da je predsjednik Republike Srpske izjavu potpisao onog trenutka kada je dobio najveću podršku na izborima.

– To je lojalnost. Najvažnija lojalnost je prema srpskom narodu i Ustavu Republike Srpske, a s tim u vezi i Ustavu BiH – poručio je Budimir.