Čavara: Vratiti ravnotežu uspostavljenu Vašingtonskim sporazumom

10
Foto: Agencija Anadolija

Predsjednik Federacija BiH Marinko Čavara smatra potrebnim da Kristijan Šmit stavi van snage sve ranije odluke visokih predstavnika koje su poremetile „ravnotežu“ uspostavljenu Vašingtonskim sporazumom i onda neće biti potrebe za izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Neka nam vrati paritet u centralnu Bosnu, neka nam vrati paritetno učešće u Vladi FBiH, neka vrati natpolovično odlučivanje u domovima, klubovima konstitutivnih naroda u Federaciji i biće sve u redu i neće biti nikakvih problema – objasnio je Čavara.

On smatra da su najave izmjena Izbornog zakona koje bi trebalo da donese Šmit „mrvica“ onoga što su raniji visoki predstavnici „oduzeli hrvatskom narodu“.

– Prema tome, ja ne smatram ništa ovdje pozitivno za hrvatski narod, smatram da je pokušaj da se uradi nešto što će donijeti stabilnost, ali da je potpuno nedovoljno ako se ne razumiju procesi koji se pokazuju na način prijetnji, ucjena, mržnje – zaključio je Čavara, koji je nedavno stavljen na američku „crnu listu“.

Čavara je rekao da je zbog najave izmjena Izbornog zakona ovih dana Šmitu stavljena „meta na čelo“ i da bi određene službe trebale da se time pozabave jer je to nedozvoljen govor mržnji, prenose federalni mediji.